Christa Ehrlich, de bekendste ontwerpster van Nederlands zilver

Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven verwelkomt een nieuw object in de collectie: een mokkakan van ontwerpster Christa Ehrlich. Met de komst van deze mokkakan is het servies eindelijk compleet. Wie was Christa Ehrlich en wat betekende zij voor de Nederlands zilverindustrie?

 

Christa Ehrlich 1930 of 31

Op 24 augustus 1927 trad de 24-jarige Christa Ehrlich (1903-1995) in dienst als ontwerpster van modern gebruikszilver bij de Zilverfabriek Voorschoten onder leiding van Carel Begeer (1883-1956). Carel ontmoette de Weense ontwerpster in 1927 op de tentoonstelling “Europäisches Kunstgewerbe” in Leipzig, waar ze samen met haar voormalige leermeester, de Weense architect  Joseph Hoffmann, het Oostenrijkse paviljoen heeft ingericht.

Voordat Christa Ehrlich naar Nederland kwam, hield zij zich bezig met architectuurdecoraties en ontwerpen van mode, gordijn- en behangpatronen. Ervaring met het ontwerpen van driedimensionale gebruiksvoorwerpen voor de machinale productie had zij niet. Des te opmerkelijker is het, dat zij binnen enkele weken na haar dienstintreding bij de Zilverfabriek de eerste ontwerpen voor gebruikszilver leverde.

Haar vooruitstrevende en strakke ontwerpen werden in de pers met lovende woorden omschreven. De auteur van een artikel gewijd aan haar werk in de tijdschrift Kroniek; Hof, Diplomatie, society, kunst en letteren omschrijft haar werk in 1928 als volgt: “[Zij werkt] uitdrukkelijk in de groote lijn van onzen tijd, die voor alles sfeer zoekt en niet belangrijkhedentjes op zich zelf wil geven. […] zij schept oogenblikken van stemming, werkingen van licht en schaduw, van kleur en schakeering waarin het enkele ding opgaat.”

Karakteriserend voor haar werk is dat de zuivere vorm van het object centraal staat en niet het ornament, zoals in voorafgaande eeuwen. Een mooi voorbeeld hiervoor is de mokkakan van het mokkaservies met modelnummer CE 20. Onlangs hebben we deze mokkakan kunnen aankopen. Deze aankoop maakt het servies, waarvan het roomstel al in onze collectie is, compleet. Om deze belangrijke aanwinst in het zonnetje te zetten, zal dit mokkaservies samen met een aantal andere objecten van Christa Ehrlich vanaf 14 juni t/m 14 augustus uitgelicht worden in onze zilverlounge op de begane grond. Leuk om te boeken in combinatie met een rondleiding over vrouwelijke smeden

 

Wie nog meer wil weten over Christa Ehrlich en haar werk kan t/m 28 augustus naar de overzichtstentoonstelling Christa Ehrlich – Pionier in design in Museum De Lakenhal in Leiden. Voor deze tentoonstelling heeft het Zilvermuseum meer dan 60 objecten van Christa Ehrlich in bruikleen gegeven.

Dit artikel is geschreven door Naomi Bisping, Wetenschappelijk Medewerker in het Zilvermuseum en de Lakenhal. Zij doet onderzoek naar (de rol van) vrouwelijke smeden in de geschiedenis. Dit onderzoek vindt plaats dankzij het Ekkart fonds van de Vereniging Rembrandt. 

 

 

Scroll naar boven